• Nederlands
  • English

De leverancier voor al uw

ASIAN FOOD

☎ bel ons: 070-3011700

Tjendol (Cendol)

tjendol - cendol

Cocosmelk met Cendol, ook vaak gewoon Tjendol genoemd, is een verfrissende zoete koude drank uit Indonesië.

Cendol, de kleine sliertjes die erin zitten worden oorspronkelijk gemaakt van hun kwe (tepung) meel (katjang idjoe of mungbonenmeel), maar er kan ook rijstebloem of maizena worden gebruikt.

Ingrediënten

  • 8 dl Nutco cocosmelk
  • 60 gram Vanka-Kawat Cap Boenga hun kwe tepung (meel)
  • 150 ml Flowerbrand gula djawa vloeibaar (palmsuiker)
  • Vanka-Kawat pandanblad (diepvries)
  • essence pandan
  • ijsblokjes
  • 500 ml water
  • tjendolzeef aluminium 26 cm

 

Bereidingswijze

Vermeng het meel met het water in een pannetje en breng het op matig vuur al roerend aan de kook (voor zoete cendol sliertjes 1 tot 3 eetlepels kristalsuiker toevoegen).
Voeg een paar druppels groene kleurstof toe, blijf roeren tot het een “dikke pap” wordt. Laat de pap in een paar minuten zachtjes gaar worden.

Vul een diepe schaal voor de helft met ijskoud water met eventueel wat ijsblokjes. Zet het cendol vergiet op de schaal zodat die net in het water hangt.
Druk de warme pap lepel voor lepel door het vergiet, zodat de sliertjes tjendol in het water vallen. Neem de sliertjes met een schuimspaan uit het water.

Doe de goela djawa in een pannetje, voeg het pandanblad en het hete water toe, laat zachtjes koken tot de suiker is opgelost (voor een zoetere suikerstroop kan bruine suiker worden toegevoegd). Verwijder het blad en laat de siroop afkoelen.

Gebruik hoge glazen en doe in ieder glas 1 tot 2 eetlepels gula djawa stroop, 2 eetlepels groene cendol sliertjes een schep gecrunched ijs en vul aan met cocosmelk, ongeveer 150 tot 200 ml.
Tip: romige cocosmelk uit blik of uit een pakje opwarmen met water en een snufje zout, daarna af laten koelen.

Cendol variant: kleine stukjes nangka (jackfruit) vers of uit blik toevoegen samen met de cendol sliertjes geeft een hele aparte tropische smaak.

Dit drankje wordt in Indonesië als lekkernij gedronken of ter afsluiting van een gekruide pittige maaltijd.